Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

H φιλοσοφία δημιουργίας του Ourspace, στα χνάρια του Matrix


Πριν από κάποια χρόνια, όταν είχε βγει στους κινηματογράφους η τριλογία Matrix, δημοσιεύτηκε μια συλλογή με δοκίμια πάνω στις φιλοσοφικές ιδέες που αυτή έθιγε, το «Πάρε το Κόκκινο Χάπι» (στα ελληνικά, Εκδόσεις Publish). Ένα από τα συμπεράσματα του βιβλίου ήταν ότι η νεώτερη γενιά έχει δομήσει την αντίληψη της πάνω σε προσλαμβάνουσες όπως στυλιζαρισμένη βία, πολεμικές τέχνες, οπτικά εφέ, αισθηματικό στοιχείο κ.α. και ο μόνος τρόπος να έρθει σε επαφή με κάποιες φιλοσοφικές έννοιες και μια νέα κουλτούρα αμφισβήτησης ήταν να χρησιμοποιηθεί ένα μέσο που θα δομείται πάνω στη βάση αυτών ακριβώς των παραμέτρων. Κάπως έτσι λοιπόν, σύμφωνα με τους συγγραφείς του συλλογικού τόμου, δημιουργήθηκε το concept του Matrix.
Το επιχείρημα-συμπέρασμα ήταν ότι αφού η νέα γενιά έχει εθιστεί στην κουλτούρα videogame, στη βία, στην απεικόνιση του σεξ και δυσκολεύεται να κατανοήσει φιλοσοφικές συζητήσεις για την κατασκευή της πραγματικότητας, τότε για να τους μάθουμε φιλοσοφία πρέπει να τους την περάσουμε μέσα από το πλαίσιο του ξύλου και των ειδικών εφέ που έχουν συνηθίσει, όπως βάζεις λίγη ζάχαρη στο κουτάλι με το φάρμακο για να το πιει το μικρό παιδάκι. Είναι πολύ σύνθετη η σκέψη "χρησιμοποιώ ως όχημα κάτι γνώριμο για να περάσω κάτι που ίσως είναι δύσκολο ή και απεχθές για την ομάδα"


Θα τολμούσα να πω ότι το OurSpace είναι ένα ακριβές παράδειγμα αυτής της προσέγγισης. Σε μια ακόμα νεώτερη γενιά από αυτή του Matrix, που έχει ως προσλαμβάνουσες το like, το comment και το upload, αλλά τη χαρακτηρίζει μια απάθεια για την πολιτική και όσα καθορίζουν τη ζωή της, προσφέρεται ένα μέσο που χρησιμοποιεί τα ίδια εργαλεία που δομούν τη διαδικτυακή και ίσως και την πραγματική ζωή ενός νέου σήμερα και της ζητείται να τα χρησιμοποιήσει ώστε να εκφραστεί για όσα βλέπει γύρω της, τη θυμώνουν και την επηρεάζουν. Ταυτόχρονα της ζητά να εκφράσει τις ιδέες της για το πώς μπορεί αυτό που βιώνει να αλλάξει και τη διαβεβαιώνει ότι μπορεί να μεταφέρει τη φωνή της σε αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις.
Η ίδια η ύπαρξη του OurSpace αποτελεί μια νίκη της γενιάς στην οποία απευθύνεται καθώς είναι μια παραδοχή της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η κλασσική μορφή επικοινωνίας «ένας πομπός-πολλοί δέκτες» έχει ξεπεραστεί και ότι τώρα πρέπει να ακουστεί η φωνή των εκατομμυρίων ατόμων που ζουν καθημερινά με τις αποφάσεις της. Αυτή η νίκη μπορεί να συνοδευτεί με μια πολύ σημαντικότερη, τη διαμόρφωση πολιτικής μέσω των προτάσεων των Ευρωπαίων πολιτών. Μπορούμε να είμαστε οι πρωτοπόροι σε κάτι που αν το αναδείξουμε σωστά έχει τη δυναμική να αποτελέσει ίσως ένα βασικό στοιχείο του ευρωπαϊκού decision-making των επομένων ετών και γιατί όχι δεκαετιών.

Το παραπάνω άρθρο γράφτηκε στα πλαίσια του OurSpace Project και δημοσιεύτηκε στην ελληνική έκδοση του διαδικτυακού νεανικού περιοδικού Cafebabel στις 20 Δεκεμβρίου 2012.


Το Our Space (Virtual Youth Space) είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που στην Ελλάδα υλοποιείται από το ΕΜΠ, το Cafebabel Greece, τη Google και μια σειρά άλλων φορέων. Πρόκειται για μια διαδικτυακή πλατφόρμα, έναν κοινό διαδικτυακό τόπο συνάντησης των νέων Ευρωπαίων με τους πολιτικούς και τους ευρύτερους decision makers.
Στο Our Space οι Ευρωπαίοι πολίτες κάθε ηλικίας, αλλά ειδικά οι νεώτεροι, έχουν την ευκαιρία να ανεβάσουν και συζητήσουν θέματα που τους ενδιαφέρουν από την πολιτική και την κοινωνία, να υποβάλλουν προτάσεις και να προτείνουν λύσεις. Δεν είναι κάτι διαφορετικό από ένα social medium για τη έκφραση των απόψεων των νέων της Ευρώπης πάνω στα θέματα που τους απασχολούν στην καθημερινότητά τους.
Προς το παρόν προσφέρεται πιλοτικά σε 4 γλώσσες με τα Ελληνικά να είναι μια από αυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: